Herman Tulp

Herman Tulp
HermanTulp

Herman Tulp (Zwolle, 31 december 1955) is een Nederlands kunstschilder die schildert in realistische trant.

Hij wordt gerekend tot de onafhankelijke realisten of de vierde generatie van de noordelijke realisten. Zijn docenten waren Wout Muller, Diederik Kraaijpoel en Piet Pijn.

Hij stond onder invloed invloed van Paul Delvaux en James Ensor. Werk van Tulp is opgenomen in de collectie van het het Drents Museum te Assen en het Museum Møhlmann te Appingedam. Tulp exposeerde onder meer in Hooghalen en Utrecht.

Hij werd in 2008/2009 gevraagd voor de overzichtstentoonstelling ‘De verbazing van het Noorden’ in het oude Groninger museum. Het merendeel van zijn werk is in particulier bezit.

Hij legt zich toe op intieme, nostalgische stillevens, maar heeft ook andere onderwerpen op zijn repertoire. Zijn vrouwelijke naakten zijn kwetsbaar en sterk. In de loop der jaren wordt de eerst volop aanwezige symboliek en surrealistische toon ondergeschikt aan lichtval, sfeer en compositie. De vrouwen, meisjes, bevinden zich in ruimtes waar de tijd zijn sporen heeft nagelaten. Vaak is de lichtbron, in de vorm van een raam of deur, weerspiegeling in haar, aanwezig.

Spread the love

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.